Składniki :
- 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i przyprawiona solą i pieprzem i usmażona na maśle na rumiano
- 5 dużych ziemniaków
- 2 białe cebule
- 1 por
- 3 marchewki
- 40 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- 2l bulionu drobiowego
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- natka pietruszki do podania
Wykonanie :
Ziemniaki pokroić na podobnej wielkości kawałki razem z cebulą, marchewką, porem oraz dodać do nich ząbki czosnku ale w łupinkach. Całość wymieszać z oliwą by każdy kawałek warzywa był w tłuszczu, przyprawić solą i wstawić do pieczenia na 40-45 minut 180*C grzanie góra-dół. Następnie warzywa wyjąć, czosnek powyciskać z łupinek i wszystkie warzywa dodać do bulionu i zmiksować na gładki krem. Dodać wino, doprawić i gotować 10-15 minut. Dodać usmażonego kurczaka, ponownie sprawdzić smak i doprawić w razie konieczności i podawać z natką i czosnkowymi grzankami.