Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i przyprawiona solą i pieprzem i usmażona na maśle na rumiano
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 białe cebule
  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 40 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • 2l bulionu drobiowego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • natka pietruszki do podania

Wykonanie :

Ziemniaki pokroić na podobnej wielkości kawałki razem z cebulą, marchewką, porem oraz dodać do nich ząbki czosnku ale w łupinkach. Całość wymieszać z oliwą by każdy kawałek warzywa był w tłuszczu, przyprawić solą i wstawić do pieczenia na 40-45 minut 180*C grzanie góra-dół. Następnie warzywa wyjąć, czosnek powyciskać z łupinek i wszystkie warzywa dodać do bulionu i zmiksować na gładki krem. Dodać wino, doprawić i gotować 10-15 minut. Dodać usmażonego kurczaka, ponownie sprawdzić smak i doprawić w razie konieczności i podawać z natką i czosnkowymi grzankami.