Składniki :
- 4 duże filety z dorsza
- 4 pory [tylko białe części i mały fragment zielonej]
- 3l rosołu domowego drobiowego lub warzywnego o wyrazistym smaku
- śmietana 12 % do zaprawienia zupy przed podaniem
- łyżka masła
- sok z cytryny
- szklanka białego wytrawnego wina
- sól,pieprz,ziela angielskie,liście laurowe,szczypta curry
- 1 ząbek czosnku
- koperek
Wykonanie :
Pory posiekać w krążki i udusić na maśle z dodatkiem przeciśniętego czosnku, soli, pieprzu, curry. Zalać je winem i rosołem, dodać koperek, ziela angielskie i liście laurowe, sok cytrynowy i gotować aż pory będą zupełnie miękkie – będą się rozpadać.
Wyłowić ziela i liście a zupę zblendować na gładki krem. Dodać filety ryby i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem by filety się nie rozpadły. Zupę posmakować, ewentualnie doprawić i zaprawić śmietaną. Zupę podawać samą bądź z makaronem.
Filety do tej zupy włożyć surowe? Ta zupa będzie gęsta jak krem, czy rzadka?