Składniki :

  • 4 duże filety z dorsza
  • 4 pory [tylko białe części i mały fragment zielonej]
  • 3l rosołu domowego drobiowego lub warzywnego o wyrazistym smaku
  • śmietana 12 % do zaprawienia zupy przed podaniem
  • łyżka masła
  • sok z cytryny
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • sól,pieprz,ziela angielskie,liście laurowe,szczypta curry
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek

Wykonanie :

Pory posiekać w krążki i udusić na maśle z dodatkiem przeciśniętego czosnku, soli, pieprzu, curry. Zalać je winem i rosołem, dodać koperek, ziela angielskie i liście laurowe, sok cytrynowy i gotować aż pory będą zupełnie miękkie – będą się rozpadać.
Wyłowić ziela i liście a zupę zblendować na gładki krem. Dodać filety ryby i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem by filety się nie rozpadły. Zupę posmakować, ewentualnie doprawić i zaprawić śmietaną. Zupę podawać samą bądź z makaronem.