Składniki :

  • 3 białe części pora
  • 200 g ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • śmietana do zaciągnięcia kremu
  • wędzony pstrąg [ilość wedle uznania]
  • pęczek koperku
  • łyżeczka masła

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować w klarownym wywarze bez warzyw i przypraw [pływających ziel angielskich i liści laurowych] a następnie zmiksować na krem.
Na maśle przesmażyć posiekane drobno pory i cebulę a następnie zmiksować i dodać do zupy.
Czosnek przecisnąć przez praskę i też dodać do kremu.
Dodać posiekany koperek, zaciągnąć całość śmietaną [ilość wedle uznania], doprawić solą i pieprzem i dodać podzielone na mniejsze kawałki mięso wędzonego pstrąga.
Krem powinien być kremowy, ale niezbyt gęsty [nie może być też zbyt lejący dlatego cały czas trzeba kontrolować ilość składników, które miksujemy].
Krem można podawać sam lub z drobnym makaronem.