Składniki :

  • 2 selery naciowe
  • opakowanie średnich rozmiarowo krewetek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • natka pietruszki do podania
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 duże ziemniaki
  • 2l wody
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie :

Do wody dodać pokrojone ziemniaki, osolić i gotować aż będą miękkie. Na jednej łyżeczce masła wysmażyć posiekanego selera z odrobiną soli a następnie dodać do wody z ziemniakami. Na pozostałym maśle wysmażyć cebulę z czosnkiem i dodać krewetki z sokiem cytrynowym i przyprawami. Gdy ziemniaki będą miękkie zmiksować całość na gładki krem a następnie dodać usmażone krewetki z całą zawartością patelni i podgrzewać na wolnym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę, wino i śmietankę. Podgrzewać jeszcze 5 minut i podawać.