Składniki :
- 2 selery naciowe
- opakowanie średnich rozmiarowo krewetek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- pół szklanki śmietanki 30%
- szklanka białego wytrawnego wina
- natka pietruszki do podania
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki masła
- 2 duże ziemniaki
- 2l wody
- sok z połowy cytryny
Wykonanie :
Do wody dodać pokrojone ziemniaki, osolić i gotować aż będą miękkie. Na jednej łyżeczce masła wysmażyć posiekanego selera z odrobiną soli a następnie dodać do wody z ziemniakami. Na pozostałym maśle wysmażyć cebulę z czosnkiem i dodać krewetki z sokiem cytrynowym i przyprawami. Gdy ziemniaki będą miękkie zmiksować całość na gładki krem a następnie dodać usmażone krewetki z całą zawartością patelni i podgrzewać na wolnym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę, wino i śmietankę. Podgrzewać jeszcze 5 minut i podawać.