Składniki :

  • – 50 dag cielęciny
  • – warzywa : kalafior,marchewka,groszek(puszka),por,seler,pietruszka,ziemniaki
  • – 1 łyżka masła
  • – 1 łyżka mąki
  • – 3 ziela angielskie,3 liście laurowe
  • – pęczek koperku
  • – sól,pieprz kostka rosołowa drobiowa

Wykonanie :

Mięso pokroić w średnią kostkę,zalać wodą i zagotować,zebrać z wierzchu szumowiny. Warzywa pokroić w takiej samej wielkości kawałki i dodać do mięsa,dodać przyprawy,osolić całość i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 45 minut. Mięso odłowić,z mąki i masła zrobić zasmażkę,zagotować w zupie. Zupę przyprawić ostatecznie do smaku,ostudzić i zmiksować na krem. Na koniec dodać posiekany koperek. Zupę porozlewać do miseczek,dodać po kilka kawałków cielęciny.