Składniki :

  • 2 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól, pieprz
  • mały kawałek suszonej kiełbasy lub wędliny
  • 2 duże ziemniaki
  • przegotowana woda

Wykonanie :

Wszystkie warzywa oprócz cebuli ugotować do całkowitej miękkości [razem] w osolonej wodzie.
Cebulę i kiełbasę zmiksować w malakserze bardzo drobno.
Dodać do cebuli i kiełbasy odcedzone warzywa i całość tak długo miksować aż powstanie gładki krem.
Dolać wody jeśli krem jest zbyt gęsty i jeszcze raz chwilę miksować.
Można zamiast wody dolać wody z gotowania warzyw dla lepszego smaku ale nie za dużo bo może być słona.
Przelać do garnka, dodać zieleninę, pieprz, ewentualnie jeszcze doprawić solą.
Zagotować i podawać.

IMG_20150108_144210IMG_20150108_144246