Składniki :
- 2 marchewki
- 4 pietruszki
- 1 seler
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- koperek
- sól, pieprz
- mały kawałek suszonej kiełbasy lub wędliny
- 2 duże ziemniaki
- przegotowana woda
Wykonanie :
Wszystkie warzywa oprócz cebuli ugotować do całkowitej miękkości [razem] w osolonej wodzie.
Cebulę i kiełbasę zmiksować w malakserze bardzo drobno.
Dodać do cebuli i kiełbasy odcedzone warzywa i całość tak długo miksować aż powstanie gładki krem.
Dolać wody jeśli krem jest zbyt gęsty i jeszcze raz chwilę miksować.
Można zamiast wody dolać wody z gotowania warzyw dla lepszego smaku ale nie za dużo bo może być słona.
Przelać do garnka, dodać zieleninę, pieprz, ewentualnie jeszcze doprawić solą.
Zagotować i podawać.