Składniki :
- 3 duże ziemniaki [gęstość zupy można zmieniać ilością ziemniaków]
- 1 duży brokuł [można dać dwa by smak bym bardziej wyrazisty i brokułowy]
- 5 skrzydełek drobiowych
- 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sól, pieprz, pieprz ziołowy, 2 kostki warzywne
- pęczek natki pietruszki
- makaron muszelki
- puszka groszku konserwowego
Wykonanie :
Ziemniaki zmielić w malakserze na gładką masę.
Brokuły ugotować do całkowitej miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem kostek rosołowych.
Skrzydełka zalać wodą, dodać wszystkie przyprawy i gotować do ich miękkości i aż wywar będzie klarowny [szumować podczas gotowania]
Odcedzić brokuł i zmielić na gładką masę tak jak ziemniaki.
Groszek przepłukać pod wodą.
Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie.
Do bulionu ze skrzydełkami dodać masę ziemniaczaną i brokułową, posiekaną natkę pietruszki i gotować całość na małym ogniu 20 minut pod przykryciem.
Pod koniec ewentualnie jeszcze doprawić zupę do smaku, dodać groszek i ugotowany makaron.