Składniki :

  • 4 duże ziemniaki
  • 4 duże cebule
  • 3 kostki rosołowe warzywne
  • 2 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • pieprz,sól
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta czerwonej ostrej papryki
  • tymianek -wedle uznania
  • gałka muszkatołowa – szczypta
  • szklanka wytrawnego wina
  • boczek wędzony – spory kawałek
  • grzanki z bułki
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • kiełbasa swojska – średni kawałek

Wykonanie :

Ziemniaki razem z cebulą i czosnkiem pokroić drobno i smażyć na maśle z oliwą aż ziemniaki nieco zmiękną a cebula z czosnkiem się ładnie podsmaży. Zagotować bulion warzywny z przyprawami i dodać ziemniaki z cebulą. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Boczek pokroić drobno i mocno zasmażyć. Dodać do zupy. Kiełbaskę drobno posiekać i smażyć z grzankami z bułki pokrojonymi w kostkę. Odstawić na bok. Dolać do zupy wino i zagotować całość. Gdy ziemniaki w zupie zaczną się rozgotowywać – zmiksować zupę na gładki krem. Podawać gorącą posypaną grzankami z bułki i kiełbaską.DSCN2595DSCN2588DSCN2584