Składniki :
- 4 duże ziemniaki
- 4 duże cebule
- 3 kostki rosołowe warzywne
- 2 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- pieprz,sól
- 3 ząbki czosnku
- szczypta czerwonej ostrej papryki
- tymianek -wedle uznania
- gałka muszkatołowa – szczypta
- szklanka wytrawnego wina
- boczek wędzony – spory kawałek
- grzanki z bułki
- masło
- oliwa z oliwek
- kiełbasa swojska – średni kawałek
Wykonanie :
Ziemniaki razem z cebulą i czosnkiem pokroić drobno i smażyć na maśle z oliwą aż ziemniaki nieco zmiękną a cebula z czosnkiem się ładnie podsmaży. Zagotować bulion warzywny z przyprawami i dodać ziemniaki z cebulą. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Boczek pokroić drobno i mocno zasmażyć. Dodać do zupy. Kiełbaskę drobno posiekać i smażyć z grzankami z bułki pokrojonymi w kostkę. Odstawić na bok. Dolać do zupy wino i zagotować całość. Gdy ziemniaki w zupie zaczną się rozgotowywać – zmiksować zupę na gładki krem. Podawać gorącą posypaną grzankami z bułki i kiełbaską.