Składniki :

  • 7 dużych ziemniaków
  • 1 l rosołu domowego
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 seler
  • kawałek pora [biała część]
  • 2 duże pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • 40 dag wędzonego boczku
  • pół filiżanki śmietany 12%
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czerwona słodka i ostra papryka, curry, czubryca czerwona

Wykonanie :
Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do rosołu z przyprawami i pokrojonymi pozostałymi warzywami i gotować do miękkości.
Cebulę opalić na gazie jak do rosołu i dodać do zupy.
Czosnek podsmażyć na oliwie i dodać do zupy.
Gdy ziemniaki będą miękkie, odłowić pozostałe warzywa i mniej więcej połowę ziemniaków.
Oddzielić ziemniaki i marchew od reszty warzyw.
Wyłowić pływające przyprawy [ziela i liście] i zmiksować wszystko na krem.
Dodać odłożone ziemniaki, marchewkę, posiekaną pietruszkę, podsmażony boczek [razem z wytopionym tłuszczem] i zupę zabielić śmietaną.
Doskonałym dopełnieniem kremu są grzanki czosnkowe lub zwykłe opieczone bagietki z masłem.