Składniki :
- 7 dużych ziemniaków
- 1 l rosołu domowego
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 1 seler
- kawałek pora [biała część]
- 2 duże pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- 40 dag wędzonego boczku
- pół filiżanki śmietany 12%
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, czerwona słodka i ostra papryka, curry, czubryca czerwona
Wykonanie :
Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do rosołu z przyprawami i pokrojonymi pozostałymi warzywami i gotować do miękkości.
Cebulę opalić na gazie jak do rosołu i dodać do zupy.
Czosnek podsmażyć na oliwie i dodać do zupy.
Gdy ziemniaki będą miękkie, odłowić pozostałe warzywa i mniej więcej połowę ziemniaków.
Oddzielić ziemniaki i marchew od reszty warzyw.
Wyłowić pływające przyprawy [ziela i liście] i zmiksować wszystko na krem.
Dodać odłożone ziemniaki, marchewkę, posiekaną pietruszkę, podsmażony boczek [razem z wytopionym tłuszczem] i zupę zabielić śmietaną.
Doskonałym dopełnieniem kremu są grzanki czosnkowe lub zwykłe opieczone bagietki z masłem.