Składniki :

  • 1 biała cebula
  • spory kawałek chudego wędzonego boczku
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 duża pietruszka
  • garść młodych liści szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • olej
  • 1 mały por
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka mleka
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • sól,pieprz,gałka muszkatołowa

Wykonanie :

Cebulę posiekać drobno i na oleju z oliwą smażyć na rumiano. Boczek pokroić w cienkie paski i również wysmażyć. Ziemniaki i pietruszkę pokroić w równe kawałki, pora pokroić w krążki,czosnek zostawić w całości i gotować w bulionie z dodatkiem mleka aż warzywa będą miękkie. Następnie całość zblendować na krem. Zupę gotować na małym ogniu 5 minut, dodać przyprawy, cebulę i boczek a na koniec świeży szpinak. Gotować jeszcze kilka chwil do momentu, aż szpinak zacznie zanikać w zupie. Podawać z grzankami czosnkowymi.