Składniki :
- 1 biała cebula
- spory kawałek chudego wędzonego boczku
- 5 średnich ziemniaków
- 1 duża pietruszka
- garść młodych liści szpinaku
- oliwa z oliwek
- olej
- 1 mały por
- 3 ząbki czosnku
- szklanka mleka
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- sól,pieprz,gałka muszkatołowa
Wykonanie :
Cebulę posiekać drobno i na oleju z oliwą smażyć na rumiano. Boczek pokroić w cienkie paski i również wysmażyć. Ziemniaki i pietruszkę pokroić w równe kawałki, pora pokroić w krążki,czosnek zostawić w całości i gotować w bulionie z dodatkiem mleka aż warzywa będą miękkie. Następnie całość zblendować na krem. Zupę gotować na małym ogniu 5 minut, dodać przyprawy, cebulę i boczek a na koniec świeży szpinak. Gotować jeszcze kilka chwil do momentu, aż szpinak zacznie zanikać w zupie. Podawać z grzankami czosnkowymi.