Składniki :
- 2 grube filety z dorsza usmażone bez panierki na maśle w przyprawach : sól, pieprz, sól warzywna, czosnek kolorowy, pomidory z solą morską
- klasyczny zestaw warzyw i przypraw rosołowych do ugotowania bulionu bazowego do zupy (bulionu wystarczy 1-1,5 l)
- opakowanie łososia wędzonego
- 10 małych ziemniaków ugotowanych z 5 ząbkami czosnku w osolonej wodzie
- jogurt naturalny lub śmietana do podania
- natka pietruszki
- koperek
- sól, pieprz
Wykonanie :
Na początku należy ugotować bulion a następnie wyjąć wszystkie warzywa a bulion przecedzić by był klarowniejszy. Ziemniaki ugotować z czosnkiem i zmiksować z warzywami z gotowania bulionu i z bulionem dla rozrzedzenia całości by krem nie był zbyt gęsty. Doprawić krem do smaku, dodać zieleninę. Łososia podzielić na małe kawałki a dorsza usmażyć w zestawie przypraw. Zupę podawać z kawałkami ryb i kleksem jogurtu lub śmietany.