Składniki :

  • 2 grube filety z dorsza usmażone bez panierki na maśle w przyprawach : sól, pieprz, sól warzywna, czosnek kolorowy, pomidory z solą morską
  • klasyczny zestaw warzyw i przypraw rosołowych do ugotowania bulionu bazowego do zupy (bulionu wystarczy 1-1,5 l)
  • opakowanie łososia wędzonego
  • 10 małych ziemniaków ugotowanych z 5 ząbkami czosnku w osolonej wodzie
  • jogurt naturalny lub śmietana do podania
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Na początku należy ugotować bulion a następnie wyjąć wszystkie warzywa a bulion przecedzić by był klarowniejszy. Ziemniaki ugotować z czosnkiem i zmiksować z warzywami z gotowania bulionu i z bulionem dla rozrzedzenia całości by krem nie był zbyt gęsty. Doprawić krem do smaku, dodać zieleninę. Łososia podzielić na małe kawałki a dorsza usmażyć w zestawie przypraw. Zupę podawać z kawałkami ryb i kleksem jogurtu lub śmietany.