Składniki :
- opakowanie mrożonych małży bez muszli
- 2 pory – białe części i po małym kawałku jasnej zielonej
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sok z połowy cytryny
- oliwa z chili
- sól, pieprz
- 2 duże ziemniaki
- natka pietruszki
- szklanka białego wytrawnego wina
- śmietanka kremówka lub zwykła 18%
- baza na zupę np rosół domowy lub wywar warzywny nie mniej niż 2l
- Fasolka szparagowa (ilość wedle uznania)
Wykonanie :
Na oliwie z połową masła, cytryną, winem, posiekanym czosnkiem i przyprawami poddusić na małym ogniu małże a następnie odstawić na bok. Na reszcie masła poddusić posiekane bardzo cienko pory i ziemniaki. Wywar zagotować i ugotować w nim przygotowaną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Pory i ziemniaki zalać kilkoma szklankami wywaru i zblendować na gładki krem i dodać do wywaru. Całość zagotować, dodać wcześniej przygotowane małże i całość gotować na bardzo małym ogniu. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić, dodać posiekaną natkę i całość zaciągnąć śmietanką. Lekko zagotować, ponownie sprawdzić smak i doprawić. By krem był gęsty wystarczy wziąć więcej ziemniaków lub mniej wywaru.