Składniki :

  • 500 g ziemniaków [najlepiej gotujących się na sypko]
  • 1 duży por
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • tymianek
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 300 g sera mascarpone
  • 150 g rukoli [można więcej]
  • 50 g startego parmezanu
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, pora i szalotki posiekać w krążki razem z czosnkiem.
W garnku na oliwie poddusić pora z szalotka i czosnkiem.
Dodać posiekane listki tymianku i ziemniaki, zalać bulionem i gotować aż ziemniaki będą miękkie.
Dodać ser mascarpone i całość dokładnie zmiksować na gładka masę.
Krem przetrzeć przez sito, doprawić do smaku i dodać posiekaną rukolę.
Na koniec przed podaniem dodać tarty parmezan.