Składniki :
- 500 g ziemniaków [najlepiej gotujących się na sypko]
- 1 duży por
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- tymianek
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 300 g sera mascarpone
- 150 g rukoli [można więcej]
- 50 g startego parmezanu
- sól, pieprz
Wykonanie :
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, pora i szalotki posiekać w krążki razem z czosnkiem.
W garnku na oliwie poddusić pora z szalotka i czosnkiem.
Dodać posiekane listki tymianku i ziemniaki, zalać bulionem i gotować aż ziemniaki będą miękkie.
Dodać ser mascarpone i całość dokładnie zmiksować na gładka masę.
Krem przetrzeć przez sito, doprawić do smaku i dodać posiekaną rukolę.
Na koniec przed podaniem dodać tarty parmezan.