Składniki :
- 1 filiżanka mleka
- czerstwa bułka
- 7 średnich młodych ziemniaków
- 2l wywaru wołowego lub innego dowolnego (najciekawszy smak zupa uzyskuje właśnie zrobiona na wywarze wołowym)
- 1 cebula
- 0,3-4 kg mielonej wołowiny (można użyć wieprzowiny)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- sól,pieprz,czerwona słodka,ostra i wędzona papryka,przyprawa do mięsa wołowego/wieprzowego
- łyżka masła
- olej
- puszka zielonego groszku lub groszek mrożony
- pół opakowania śmietany 12%
Wykonanie :
Mięso przyprawić,dodać jajko,namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę,posiekaną i usmażoną na maśle cebulę i po uformowaniu małych klopsików obsmażyć je na maśle z olejem na rumiano z każdej strony i odstawić na bok.
Wywar przecedzić,dodać pokrojone ziemniaki i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować,sprawdzić smak,doprawić solą i pieprzem i w razie,gdyby okazała się zbyt gęsta można podlać ją jeszcze wywarem lub wodą. Dodać posiekaną pietruszkę,groszek,śmietanę (wcześniej zahartowaną) i wrzucić obsmażone pulpeciki.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem 10-15 minut by mięso doszło w środku.
Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić.