Składniki :

  • 1 filiżanka mleka
  • czerstwa bułka
  • 7 średnich młodych ziemniaków
  • 2l wywaru wołowego lub innego dowolnego (najciekawszy smak zupa uzyskuje właśnie zrobiona na wywarze wołowym)
  • 1 cebula
  • 0,3-4 kg mielonej wołowiny (można użyć wieprzowiny)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól,pieprz,czerwona słodka,ostra i wędzona papryka,przyprawa do mięsa wołowego/wieprzowego
  • łyżka masła
  • olej
  • puszka zielonego groszku lub groszek mrożony
  • pół opakowania śmietany 12%

Wykonanie :

Mięso przyprawić,dodać jajko,namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę,posiekaną i usmażoną na maśle cebulę i po uformowaniu małych klopsików obsmażyć je na maśle z olejem na rumiano z każdej strony i odstawić na bok.
Wywar przecedzić,dodać pokrojone ziemniaki i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować,sprawdzić smak,doprawić solą i pieprzem i w razie,gdyby okazała się zbyt gęsta można podlać ją jeszcze wywarem lub wodą. Dodać posiekaną pietruszkę,groszek,śmietanę (wcześniej zahartowaną) i wrzucić obsmażone pulpeciki.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem 10-15 minut by mięso doszło w środku.
Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić.