Składniki :

  • 2 kg wydrążonych i obranych ze skóry pomidorów
  • 3 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • koperek
  • sok z jednej dużej pomarańczy
  • 700 ml wywaru warzywnego
  • sól,pieprz
  • natka pietruszki
  • śmietana
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego aceto balsamico
  • chleb

Wykonanie :

Warzywa przemielić na gładkie piure młynkiem do warzyw lub blenderem. Całość wlać do garnka z bulionem warzywnym,przyprawić octem,solą i pieprzem i gotować pod przykryciem 30 minut na wolnym ogniu. Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki,sok pomarańczowy i wcześniej drobno posiekaną i usmażoną cebulę. Gotować wszystko kolejne 30 minut. Na koniec ewentualnie zabielić małą ilością śmietany i przyprawić do smaku i podawać z dowolnym chlebem.