Składniki :

  • 2 pory – białe i zielone części
  • 2 pietruszki
  • łyżka masła [zastąpić oliwą w wersji wegańskiej]
  • 2l rosołu warzywnego lub wody
  • 3 łyżki koperku
  • sól, pieprz
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 duże serki topione śmietankowe [w wersji wegańskiej mleko kokosowe]

Wykonanie :

Bulion zagotować, dodać koperek, serki, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i gotować na małym ogniu. Na maśle wysmażyć utarte na tarce pietruszki i posiekane pory z odrobiną soli i pieprzu. Następnie dodać do zupy. Gotować razem 15 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby [można dodać soku z cytryny by zupa była bardziej orzeźwiająca].
W wersji wegańskiej podawać z prażoną cebulką, chipsami ziemniaczanymi a do wersji klasycznej można dodać ugotowane w tej samej zupie wołowe lub drobiowe małe klopsiki lub wcześniej wysmażone krewetki.