Składniki :
- 2 pory – białe i zielone części
- 2 pietruszki
- łyżka masła [zastąpić oliwą w wersji wegańskiej]
- 2l rosołu warzywnego lub wody
- 3 łyżki koperku
- sól, pieprz
- 5 ząbków czosnku
- 2 duże serki topione śmietankowe [w wersji wegańskiej mleko kokosowe]
Wykonanie :
Bulion zagotować, dodać koperek, serki, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i gotować na małym ogniu. Na maśle wysmażyć utarte na tarce pietruszki i posiekane pory z odrobiną soli i pieprzu. Następnie dodać do zupy. Gotować razem 15 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby [można dodać soku z cytryny by zupa była bardziej orzeźwiająca].
W wersji wegańskiej podawać z prażoną cebulką, chipsami ziemniaczanymi a do wersji klasycznej można dodać ugotowane w tej samej zupie wołowe lub drobiowe małe klopsiki lub wcześniej wysmażone krewetki.