Składniki :
- 3 duże serki topione ze szczypiorkiem i cebulką [ewentualnie cebulowe lub śmietankowe]
- 1/2 dużego pora
- 1 czerwona cebula
- 0,3 kg mielonego mięsa wieprzowego
- pęczek natki pietruszki
- masło
- 3 ząbki czosnku
- makaron kolanka-rurkowe lub inny dość drobny makaron
- mąka do lekkiego zaciągnięcia zupy
- sól, pieprz, jarzynka, curry, przyprawa do mięsa mielonego, 1 kostka rosołowa
Wykonanie :
W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać masło i smażyć na nim pora, cebulę i czosnek posiekane w drobną kosteczkę tak długo, aż wszystko zmięknie.
Dodać mięso i wszystkie przyprawy poza kostką rosołową i smażyć cały czas mieszając.
Dodać posiekaną natkę pietruszki i odrobinę wody.
Dalej smażyć aż mięso straci surowość i lekko się zarumieni.
Podlać całość 3 kubkami wody i dodać wszystkie serki topione.
Zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować aż serki całkowicie się rozpuszczą.
Dolać wody [tyle, ile planujemy mieć zupy] i gotować całość na małym ogniu pod przykryciem 30 minut.
Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić i lekko zaciągnąć mąką [ten krok można pominąć].
Podawać z makaronem.