Składniki :

  • 2 kości wołowe ze sporym kawałkiem wołowiny
  • 2 marchewki
  • 4 pietruszki
  • mały seler
  • dwa duże pory
  • świeży lubczyk
  • 1 duża opalona na gazie cebula
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 mała cebula
  • łyżeczka masła
  • liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz

Wykonanie :

Na kościach i warzywach ugotować bulion, odszumować by był klarowny i na koniec przecedzić. Wyjąć wszystkie warzywa, dodać do przecedzonego bulionu. Mięso obrać z kości i rozdrobnić. Drugiego pora i drugą małą cebulę razem z czosnkiem usmażyć na maśle. Dodać do bulionu i całość zmiksować blenderem na gładki krem. Krem doprawić w razie potrzeby i podawać z grzankami i rozdrobnionym mięsem z gotowania.