Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • cytryna
  • koperek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • żółty ser
  • białe wytrawne wino – 1 szklanka
  • śmietana 18%
  • chili, sól, pieprz

Wykonanie :

Mięso podzielić na porcje lub pokroić w kostkę.
Przyprawić do smaku chili, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i skórką cytrynową a następnie zrumienić bardzo szybko na dużym ogniu na 1 łyżce masła z 1 łyżką oliwy.
Zdjąć mięso a na tłuszczu ze smażenia zrobić sos : wlać wino, dodać pozostałe masło i oliwę, zagotować, zmniejszyć ogień, dodać pół szklanki wcześniej zahartowanej śmietany [z winem z patelni], utarty żółty ser a następnie dusić aż ser się całkowicie roztopi.
Dodać koperek, doprawić sos do smaku, dodać wcześniej zdjęte mięso i chwilę razem dusić by doszło w środku.
Sos można zagęścić mąką.
Podawać z ryżem lub makaronem.