Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- cytryna
- koperek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- żółty ser
- białe wytrawne wino – 1 szklanka
- śmietana 18%
- chili, sól, pieprz
Wykonanie :
Mięso podzielić na porcje lub pokroić w kostkę.
Przyprawić do smaku chili, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i skórką cytrynową a następnie zrumienić bardzo szybko na dużym ogniu na 1 łyżce masła z 1 łyżką oliwy.
Zdjąć mięso a na tłuszczu ze smażenia zrobić sos : wlać wino, dodać pozostałe masło i oliwę, zagotować, zmniejszyć ogień, dodać pół szklanki wcześniej zahartowanej śmietany [z winem z patelni], utarty żółty ser a następnie dusić aż ser się całkowicie roztopi.
Dodać koperek, doprawić sos do smaku, dodać wcześniej zdjęte mięso i chwilę razem dusić by doszło w środku.
Sos można zagęścić mąką.
Podawać z ryżem lub makaronem.