Składniki :

  • 4 łyżki mascarpone
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • maizena do lekkiego zagęszczenia sosu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • opakowanie makaronu tagliatelle
  • do podania dobrej jakości oliwki
  • 1 mała cebula

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć posiekaną cebulę, dodać czosnek, smażyć chwilę, dodać odsączonego tuńczyka i po smażeniu przez kilka chwil dodać mascarpone i rosół. Całość zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić sos 10 minut. Po tym czasie ponownie sprawdzić smak i ewentualnie jeszcze doprawić gdyby to było konieczne a następnie całość zmiksować na gładki kremowy sos. Na koniec sos lekko zagęścić maizeną, dodać posiekaną natkę i podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem i z oliwkami.