Składniki :
- 4 łyżki mascarpone
- 1 szklanka rosołu drobiowego
- łyżka masła
- sól, pieprz
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- maizena do lekkiego zagęszczenia sosu
- pół pęczka natki pietruszki
- opakowanie makaronu tagliatelle
- do podania dobrej jakości oliwki
- 1 mała cebula
Wykonanie :
Na maśle wysmażyć posiekaną cebulę, dodać czosnek, smażyć chwilę, dodać odsączonego tuńczyka i po smażeniu przez kilka chwil dodać mascarpone i rosół. Całość zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić sos 10 minut. Po tym czasie ponownie sprawdzić smak i ewentualnie jeszcze doprawić gdyby to było konieczne a następnie całość zmiksować na gładki kremowy sos. Na koniec sos lekko zagęścić maizeną, dodać posiekaną natkę i podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem i z oliwkami.