Składniki :

  • – 2 duże cebule, pokrojone dość drobno
  • – 2 łyżki sosu sojowego
  • – 2 łyżeczki cukru
  • – 2 łyżki oleju
  • – krewetki lub mieszanka owoców morza
  • – sól, pieprz
  • – 100 ml bulionu rybnego (lub drobiowego w zastępstwie)

Wykonanie :

W misce wymieszać cebulę, sos sojowy i cukier. Marynować całość przez 15 minut często mieszając. W woku rozgrzać olej, i przez 7 minut smażyć owoce morza lub krewetki, cały czas mieszając. Wyjąć z woka i trzymać w cieple. Do woka włożyć cebulę wraz z marynatą i smażyć 5 minut, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Do woka wlać bulion i gotować przez kilka minut, aż płyn w dużej mierze wyparuje. Podawać z krewetkami lub owocami morza ułożonymi na sosie. Dla bardziej pikantnego smaku, 1/2 łyżeczki sosu sojowego można zastąpić sosem chili.