Składniki :
- 1 duża puszka ananasa
- soki po ananasie
- opakowanie średnich krewetek
- 0,3 kg mielonej chudej wołowiny
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- łyżeczka oleju kokosowego
- sól, pieprz, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka sosu ostrygowego, 1 łyżeczka pasty krewetkowej
- 3 łyżki pokruszonych orzeszków ziemnych
- 1 mała czerwona cebulka
- 1 papryczka chili
- sok z 1 cytryny
- szczypiorek do podania
Wykonanie :
Na maśle i oleju kokosowym podsmażyć posiekaną cebulkę z czosnkiem na złoto a następnie dodać krewetki i wołowinę, sosy, przyprawy, posiekane chili, orzeszki i razem smażyć aż wszystkie składniki stracą surowość. Następnie sprawdzić smak i dodać soku po ananasach oraz pokrojone w mniejsze kawałki ananasy. Smażyć całość razem kilka minut a następnie sprawdzić smak i doprawić sokiem cytrynowym i przyprawami z sosami w razie konieczności by całość była słodko-kwaśno-ostra ale równomiernie. Podawać do ryżu posypane szczypiorkiem lub na sałatkach.