Składniki :

  • 1 duża puszka ananasa
  • soki po ananasie
  • opakowanie średnich krewetek
  • 0,3 kg mielonej chudej wołowiny
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • sól, pieprz, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka sosu ostrygowego, 1 łyżeczka pasty krewetkowej
  • 3 łyżki pokruszonych orzeszków ziemnych
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 1 papryczka chili
  • sok z 1 cytryny
  • szczypiorek do podania

Wykonanie :

Na maśle i oleju kokosowym podsmażyć posiekaną cebulkę z czosnkiem na złoto a następnie dodać krewetki i wołowinę, sosy, przyprawy, posiekane chili, orzeszki i razem smażyć aż wszystkie składniki stracą surowość. Następnie sprawdzić smak i dodać soku po ananasach oraz pokrojone w mniejsze kawałki ananasy. Smażyć całość razem kilka minut a następnie sprawdzić smak i doprawić sokiem cytrynowym i przyprawami z sosami w razie konieczności by całość była słodko-kwaśno-ostra ale równomiernie. Podawać do ryżu posypane szczypiorkiem lub na sałatkach.