Składniki :
- opakowanie średniej wielkości krewetek
- ryż do podania
- 1 czerwona i zielona papryka pokrojona w paski lub kostkę
- szczypiorek do podania
- garść orzechów nerkowca do podania
- olej kokosowy
Sos pomarańczowy chili :
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- 3 świeże papryczki chili drobno posiekane
- 5 przeciśniętych ząbków czosnku
- 1 cm utartego imbiru
- sok z całej cytryny
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka pasty krewetkowej
- sól
- mąka kukurydziana lub ziemniaczana do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Na rozgrzanym oleju podsmażyć krótko chili z czosnkiem, dodać pastę krewetkową, sos rybny i ostrygowy, imbir, krewetki, krótko całość razem smażyć cały czas mieszając a następnie dodać sok z pomarańczy, z cytryny, zagotować, zmniejszyć grzanie, lekko zagęścić i dodać przygotowane papryki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu kilka chwil co jakiś czas mieszając. Papryka ma tylko lekko zmięknąć. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić w razie konieczności a następnie podawać z ryżem posypane orzechami i szczypiorkiem.