Składniki :

  • opakowanie średniej wielkości krewetek
  • ryż do podania
  • 1 czerwona i zielona papryka pokrojona w paski lub kostkę
  • szczypiorek do podania
  • garść orzechów nerkowca do podania
  • olej kokosowy

Sos pomarańczowy chili :

  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 3 świeże papryczki chili drobno posiekane
  • 5 przeciśniętych ząbków czosnku
  • 1 cm utartego imbiru
  • sok z całej cytryny
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka pasty krewetkowej
  • sól
  • mąka kukurydziana lub ziemniaczana do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Na rozgrzanym oleju podsmażyć krótko chili z czosnkiem, dodać pastę krewetkową, sos rybny i ostrygowy, imbir, krewetki, krótko całość razem smażyć cały czas mieszając a następnie dodać sok z pomarańczy, z cytryny, zagotować, zmniejszyć grzanie, lekko zagęścić i dodać przygotowane papryki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu kilka chwil co jakiś czas mieszając. Papryka ma tylko lekko zmięknąć. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić w razie konieczności a następnie podawać z ryżem posypane orzechami i szczypiorkiem.