Składniki :

  • opakowanie średniej wielkości krewetek [można użyć dowolnej wielkości]
  • puszka groszku konserwowego lub mrożony
  • opakowanie makaronu konjac [dowolnego kształtu]
  • 1 papryczka chili
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mascarpone
  • pęczek szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula posiekana drobno i usmażona na złoto na łyżce masła z łyżą oliwy
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie :

Na początku należy przygotować cebulę a do usmażonej dodać od razu posiekany czosnek, chwilę podsmażyć aż zacznie pachnieć czosnkiem i dodać mascarpone, przyprawy, wino, połowę parmezanu, posiekane chili i groszek. Całość dusić co jakiś czas mieszając przez 10 minut na średnim ogniu. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i dodać sok z cytryny. Następnie zagęścić sos mąką do pożądanej gęstości i dodać przygotowane krewetki. Dusić 1 minutę cały czas mieszając i dodać posiekany szczypiorek. Na koniec na wyłączonym grzaniu dodać makaron konjac i całość wymieszać dokładnie by pokryć sosem cały makaron. Od razu podawać posypane resztą parmezanu.