Składniki :
- opakowanie średniej wielkości krewetek [można użyć dowolnej wielkości]
- puszka groszku konserwowego lub mrożony
- opakowanie makaronu konjac [dowolnego kształtu]
- 1 papryczka chili
- pół szklanki tartego parmezanu
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- 2 łyżki mascarpone
- pęczek szczypiorku
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula posiekana drobno i usmażona na złoto na łyżce masła z łyżą oliwy
- sok z połowy cytryny
Wykonanie :
Na początku należy przygotować cebulę a do usmażonej dodać od razu posiekany czosnek, chwilę podsmażyć aż zacznie pachnieć czosnkiem i dodać mascarpone, przyprawy, wino, połowę parmezanu, posiekane chili i groszek. Całość dusić co jakiś czas mieszając przez 10 minut na średnim ogniu. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i dodać sok z cytryny. Następnie zagęścić sos mąką do pożądanej gęstości i dodać przygotowane krewetki. Dusić 1 minutę cały czas mieszając i dodać posiekany szczypiorek. Na koniec na wyłączonym grzaniu dodać makaron konjac i całość wymieszać dokładnie by pokryć sosem cały makaron. Od razu podawać posypane resztą parmezanu.