Składniki :

  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • 2 opakowania dużych krewetek (oczyszczonych i obranych)
  • tarty parmezan
  • oliwa
  • 4 utarte ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • grzanki do podania

Wykonanie :

W rondelku podsmażyć na oliwie czosnek a następnie dodać pomidory. Dusić na małym ogniu 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz sokiem cytrynowym wedle gustu. Do naczynia żaroodpornego nalać sos pomidorowy, ułożyć na wierzchu krewetki, lekko wcisnąć by do połowy zatopiły się w sosie, posypać grubo tartym parmezanem i zapiekać 15 minut aż zacznie całość wrzeć a krewetki się zaróżowią. Podawać gorące z grzankami najlepiej czosnkowymi.