Składniki :

  • 10 usmażonych dość cienkich naleśników
  • kapusta kiszona [nieco więcej niż mięsa-objętościowo, na oko]
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 duże białe cebule
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • żółty ser

Wykonanie :

Kapustę przepłukać jeśli jest za kwaśna i posiekać.
Mięso przyprawić i usmażyć na rumiano, dodać posiekaną w kostkę cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki i całość smażyć kilkanaście minut aż pieczarki zmiękną, puszczą sok i się zrumienią [sok należy odparować]
Dodać kapustę i całość dokładnie przyprawić do smaku.
Dusić wszystko kolejne 20 minut.
Odparować soki.
Gdy farsz przestygnie wmieszać do niego 2 jajka.
Na usmażone naleśniki nakładać farsz, zawijać w rulony i ciasno układać w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowane naleśniki posypać grubo tartym serem.
Zapiekać pod grillem w piekarniku tak długo aż ser się zarumieni i stanie chrupki.

DSCN2364