Składniki :

  • 8 dużych ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie i zagniecionych z dodatkiem łyżeczki masła, 4 łyżkami śmietany 30% i 2 łyżkami serka mascarpone
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula posiekana drobno i usmażona na złoto na maśle
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • szynka jamon serrano [ilość wedle uznania – można zdominować krokiety szynką lub dodać ją w ilości tylko jako akcent]
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy przygotować ziemniaki. Gdy będą ugotowane dodać masło, śmietanę, mascarpone, usmażoną cebulkę, przeciśnięty czosnek, przyprawy, pokrojoną w kostkę lub pozostawioną w większych kawałkach szynkę serrano i mleko zagotowane i zagęszczone mąką. Całość dokładnie wymieszać, zagnieść na gładko i po uformowaniu podłużnych krokietów opanierować w jajku i bułce tartej i smażyć na patelni w głębokim tłuszczu na złoto z obu stron. Krokiety można również usmażyć we frytkownicy. Podawać jako gorąca przystawka.