Składniki :
- 8 dużych ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie i zagniecionych z dodatkiem łyżeczki masła, 4 łyżkami śmietany 30% i 2 łyżkami serka mascarpone
- bułka tarta
- 2 jajka
- 1 mała cebula posiekana drobno i usmażona na złoto na maśle
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- szynka jamon serrano [ilość wedle uznania – można zdominować krokiety szynką lub dodać ją w ilości tylko jako akcent]
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy przygotować ziemniaki. Gdy będą ugotowane dodać masło, śmietanę, mascarpone, usmażoną cebulkę, przeciśnięty czosnek, przyprawy, pokrojoną w kostkę lub pozostawioną w większych kawałkach szynkę serrano i mleko zagotowane i zagęszczone mąką. Całość dokładnie wymieszać, zagnieść na gładko i po uformowaniu podłużnych krokietów opanierować w jajku i bułce tartej i smażyć na patelni w głębokim tłuszczu na złoto z obu stron. Krokiety można również usmażyć we frytkownicy. Podawać jako gorąca przystawka.