Składniki :
- 0,5 kg mielonej wołowiny [np z policzków]
- 1 ugotowany duży ziemniak
- 1 ugotowana marchewka
- 1 ugotowana pietruszka
- pęczek natki pietruszki
- 4 posiekane drobno ząbki czosnku
- pół szklanki utartego cheddara
- 2 jajka
- 1 drobno posiekany por usmażony na maśle
- sól, pieprz, czerwona ostra papryka w płatkach
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie :
Mięso przyprawić do smaku, ugotowane warzywa zmiksować razem, przestudzić i wymieszać z mięsem, usmażonym porem, z czosnkiem, przyprawami, posiekaną natką pietruszki, tartym serem i formować podłużne krokiety [imitujące te krokiety z naleśników] a następnie panierować w bułce i smażyć jak kotlety na tłuszczu na rumiano z obu stron. Podawać do sałatek lub jako danie główne z sosami.