Składniki :

  • 0,5 kg mielonej wołowiny [np z policzków]
  • 1 ugotowany duży ziemniak
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 ugotowana pietruszka
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 posiekane drobno ząbki czosnku
  • pół szklanki utartego cheddara
  • 2 jajka
  • 1 drobno posiekany por usmażony na maśle
  • sól, pieprz, czerwona ostra papryka w płatkach
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Wykonanie :

Mięso przyprawić do smaku, ugotowane warzywa zmiksować razem, przestudzić i wymieszać z mięsem, usmażonym porem, z czosnkiem, przyprawami, posiekaną natką pietruszki, tartym serem i formować podłużne krokiety [imitujące te krokiety z naleśników] a następnie panierować w bułce i smażyć jak kotlety na tłuszczu na rumiano z obu stron. Podawać do sałatek lub jako danie główne z sosami.