Składniki :

  • 2 kubki namoczonych grzybów suszonych [wodę z moczenia zachować]
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • bułka tarta
  • ugotowane ziemniaki i zagniecione na piure
  • 3 jajka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 cebula

Wykonanie :

Grzyby po namoczeniu posiekać drobno a następnie usmażyć na maśle  z odrobiną oleju z drobno posiekaną cebulą i ostudzić.
Wymieszać ziemniaki piure z usmażonymi grzybami z cebulą [dodać też całe masło z olejem ze smażenia], przyprawić, dodać posiekaną natkę pietruszki, jajka i bardzo mocno całość wymieszać.
Gdy masa będzie wymieszana dodać część wody z moczenia grzybów [tylko tyle by lekko rozrzedzić całość] i dokładnie wyrobić ponownie.
Z masy formować krokiety [coś na wzór de volaile drobiowych], zamaczać w reszcie płynu po moczeniu grzybów, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na rumiano ze wszystkich stron.