Składniki :

  • masło – po łyżeczce do smażenia każdej partii grzybów
  • łyżeczka łagodnego śmietankowego chrzanu
  • śmietanka 30% pół szklanki
  • 2 szklanki kurek
  • szklanka suszonych grzybów – ugotowanych
  • 3 szklanki grzybów leśnych mieszanych
  • sól, pieprz
  • 1/3 łyżeczki estragonu
  • 0,3 kg brązowych pieczarek kasztanowych
  • natka pietruszki
  • 1 biała cebula
  • 2 szklanki boczniaków

Wykonanie :

Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę, dodać posiekane w plasterki pieczarki kasztanowe, przyprawić do smaku i smażyć tak długo aż cały płyn, jaki puściły pieczarki odparuje. Na maśle podsmażyć kurki z dodatkiem przypraw. Boczniaki nieco pokroić i ponownie na maśle z przyprawami usmażyć. Grzyby suszone odcisnąć z wody i razem z umytymi i pokrojonymi grzybami leśnymi na maśle z przyprawami je usmażyć. Gdy wszystkie rodzaje grzybów będą gotowe należy je połączyć ze sobą, dodać estragon, natkę pietruszki, śmietankę i chrzan. Dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając około 15 minut. Na koniec sprawdzić smak sosu, ewentualnie jeszcze doprawić i od razu podawać do makaronów.