Składniki :
- masło – po łyżeczce do smażenia każdej partii grzybów
- łyżeczka łagodnego śmietankowego chrzanu
- śmietanka 30% pół szklanki
- 2 szklanki kurek
- szklanka suszonych grzybów – ugotowanych
- 3 szklanki grzybów leśnych mieszanych
- sól, pieprz
- 1/3 łyżeczki estragonu
- 0,3 kg brązowych pieczarek kasztanowych
- natka pietruszki
- 1 biała cebula
- 2 szklanki boczniaków
Wykonanie :
Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę, dodać posiekane w plasterki pieczarki kasztanowe, przyprawić do smaku i smażyć tak długo aż cały płyn, jaki puściły pieczarki odparuje. Na maśle podsmażyć kurki z dodatkiem przypraw. Boczniaki nieco pokroić i ponownie na maśle z przyprawami usmażyć. Grzyby suszone odcisnąć z wody i razem z umytymi i pokrojonymi grzybami leśnymi na maśle z przyprawami je usmażyć. Gdy wszystkie rodzaje grzybów będą gotowe należy je połączyć ze sobą, dodać estragon, natkę pietruszki, śmietankę i chrzan. Dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając około 15 minut. Na koniec sprawdzić smak sosu, ewentualnie jeszcze doprawić i od razu podawać do makaronów.