Składniki :

  • 4 duże marchewki
  • 6 pietruszek
  • 2 duże selery
  • 2 duże pory [całe]
  • 6 ziel angielskich, 6 liści laurowych, sól, pieprz, maggi [dla chętnych], 2 kostki mięsne
  • spory kawałek pieczonego kurczaka np. całe udko
  • koperek
  • 3/4 kubka kaszy jęczmiennej [można dać każdą inną, gryczaną, pęczak itp]
  • czubata łyżka masła

Wykonanie :

Gotujemy pieczone udko razem ze wszystkimi warzywami [po części pokrojonymi w drobną kosteczkę lub cieniutkie talarki]  z koprem i wszystkimi przyprawami przez 1,5-2h na wolnym ogniu pod przykryciem.
Gdy warzywa będą już bardzo miękkie [mogą być nawet rozgotowane] dodajemy kaszę, masło i sprawdzamy smak zupy- ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.
Gotujemy aż kasza będzie miękka.

Do zupy można wkroić ziemniaki.

IMG_20140515_024145IMG_20140515_144142IMG_20140515_144123