Składniki :
- 4 duże marchewki
- 6 pietruszek
- 2 duże selery
- 2 duże pory [całe]
- 6 ziel angielskich, 6 liści laurowych, sól, pieprz, maggi [dla chętnych], 2 kostki mięsne
- spory kawałek pieczonego kurczaka np. całe udko
- koperek
- 3/4 kubka kaszy jęczmiennej [można dać każdą inną, gryczaną, pęczak itp]
- czubata łyżka masła
Wykonanie :
Gotujemy pieczone udko razem ze wszystkimi warzywami [po części pokrojonymi w drobną kosteczkę lub cieniutkie talarki] z koprem i wszystkimi przyprawami przez 1,5-2h na wolnym ogniu pod przykryciem.
Gdy warzywa będą już bardzo miękkie [mogą być nawet rozgotowane] dodajemy kaszę, masło i sprawdzamy smak zupy- ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.
Gotujemy aż kasza będzie miękka.
Do zupy można wkroić ziemniaki.