Składniki :

  • 2 szklanki maślanki
  • 4 szklanki wody
  • 5 ziemniaków
  • łyżka mąki
  • 1 duża cebula
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz

Wykonanie :
Zagotować osoloną wodę z przyprawami.
Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do gotującej się wody.
Maślankę rozmieszać z wodą i wlać do wody z ziemniakami.
Całość gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.
Boczek pokroić drobno i podsmażyć na rumiano.
Zdjąć boczek i dodać do zupy.
Cebulę posiekać w kostkę i na tłuszczu po smażeniu boczku zrumienić ją, odcedzić i dodać do polewki.
Zupa będzie gotowa gdy ziemniaki dojdą.
Na koniec ewentualnie doprawić do smaku.