• 0,7 kg mielonej wołowiny
  • 2 cukinie wydrążone z pestek, utarte na tarce o grubych oczkach, posolone i odciśnięte z nadmiaru płynu
  • 2 jajka
  • 4 ugotowane w bulionie [rosole] duże ziemniaki a następnie zagniecione z częścią bulionu na gładkie piure [uważając, by nie dodać zbyt wiele bulionu i by piure nie było zbyt rzadkie – musi być zwarte]
  • 1 mała cebulka usmażona na złoto na maśle
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • sól, pieprz, ostra, słodka i wędzona papryka, szczypta kuminu, czubata łyżka pasty paprykowej – ajwaru, łyżeczka mieszanki baharat
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny

Wszystkie wymienione wcześniej przygotowane składniki należy dokładnie wymieszać ze sobą i z przyprawami oraz sokiem cytrynowym i posiekaną natką pietruszki. Następnie należy uformować małe kulki, układać na blasze na papierze do pieczenia i zapiekać na rumiano w 180*C. Podawać do sałatek, pieczywa czosnkowego i ryżu.