Składniki :

  • 2 szklanki ryżu do sushi ugotowanego zgodnie z przepisem na ryż do sushi
  • kilka płatów glonów nori pokrojonych na cienkie paski a następnie na jeszcze mniejsze kawałeczki [przypominające zapałki]
  • opakowanie krewetek koktajlowych
  • opakowanie dużych krewetek
  • opakowanie surimi [opcjonalnie]
  • wasabi
  • marynowany imbir do podania
  • sos sojowy jasny
  • opakowanie łososia wędzonego pokrojonego na małe kawałeczki
  • biały uprażony sezam

Wykonanie :

Ugotowany, przyprawiony i jeszcze ciepły ryż wymieszać z usmażonymi na maśle z dodatkiem odrobiny soli krewetkami, pokrojonym drobno nori, pokrojonymi surimi, pokrojonym łososiem a następnie uformować małe kulki, obtoczyć każdą w sezamie i serwować z dodatkiem marynowanego imbiru, sosem sojowym, usmażonymi dużymi krewetkami [z dodatkiem czosnku, masła, soli i cytryny]. Jest to łatwiejsza do wykonania wersja sushi szczególnie dla osób, które nie są wprawione w zawijanie rolek – a smak ten sam :)