Składniki :
- 2 szklanki ryżu do sushi ugotowanego zgodnie z przepisem na ryż do sushi
- kilka płatów glonów nori pokrojonych na cienkie paski a następnie na jeszcze mniejsze kawałeczki [przypominające zapałki]
- opakowanie krewetek koktajlowych
- opakowanie dużych krewetek
- opakowanie surimi [opcjonalnie]
- wasabi
- marynowany imbir do podania
- sos sojowy jasny
- opakowanie łososia wędzonego pokrojonego na małe kawałeczki
- biały uprażony sezam
Wykonanie :
Ugotowany, przyprawiony i jeszcze ciepły ryż wymieszać z usmażonymi na maśle z dodatkiem odrobiny soli krewetkami, pokrojonym drobno nori, pokrojonymi surimi, pokrojonym łososiem a następnie uformować małe kulki, obtoczyć każdą w sezamie i serwować z dodatkiem marynowanego imbiru, sosem sojowym, usmażonymi dużymi krewetkami [z dodatkiem czosnku, masła, soli i cytryny]. Jest to łatwiejsza do wykonania wersja sushi szczególnie dla osób, które nie są wprawione w zawijanie rolek – a smak ten sam :)