Składniki :

  • 20 plasterków wędliny z indyka zmiksowanej z kilkoma łyżkami białego wytrawnego wina
  • serek mój ulubiony
  • szczypiorek 2 pęczki
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Posypki do obtaczania kulek serowych :

  • czarnuszka
  • drobno posiekany szczypiorek
  • zmiksowana na drobno prażona cebulka
  • płatki chili zmiksowane i wymieszane z papryką słodką i zmiksowanymi suszonymi pomidorami (proporcje co do ilości płatków chili wedle gustu)

Wykonanie :

Zmiksowaną z winem wędlinę wymieszać z serkiem, w razie gdyby masa była za gęsta dodać jogurt dla rozrzedzenia masy, przyprawić do smaku i dodać drobno posiekany szczypiorek do środka. Formować małe kulki jak klopsiki i obtaczać w posypkach. Podawać z wbitą wykałaczką.