Składniki :
- 2 czerwone cebule
- 0,7 kg mięsa mielonego wołowego
- łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki oregano
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, chili w płatkach
- 3 średniej wielkości papryczki jalapeno ze słoika
- 10 zielonych oliwek z migdałem
- pół łyżeczki octu winnego
- 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego lub azjatyckiego śliwkowego
Wykonanie :
Do mięsa dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, musztardę, koncentrat, oregano, przyprawy, posiekane drobno papryki jalapeno, posiekane drobno oliwki, ocet i słodki sos. Całość dokładnie wymieszać, sprawdzić smak, doprawić dla równowagi słodko-kwaśnej i formować małe kulki. Smażyć dowolnie – na patelni, w głębokim tłuszczu lub piec w piekarniku. Kulki można również smażyć w tempurze lub panierce z płatków kukurydzianych lub z wiórkami kokosowymi. Podawać nadziane na małe wykałaczki do różnego rodzaju sosów z dodatkiem warzyw np papryki itp.