Składniki :
- 1 główka przeciśniętego czosnku
- sól, pieprz
- 2 słoiczki wędzonych papryk chipotle w sosie adobo
- sok z 3 limonek
- sok z 1 cytryny
- 6 udek z kurczaka
- oliwa
- masło
- bulion warzywny lub rosół z kurczaka do rozprowadzenia sosu
- kolendra do podania
Wykonanie :
Czosnek podsmażyć krótko na oliwie z masłem, dodać chipotle i sos, dolać 4 szklanki bulionu, sok z limonek i cytryny a następnie krótko dusić. Przełożyć całość do blendera i zmiksować na gładki sos. Tak powstałym sosem natrzeć udka z kurczaka i marynować 6h. Po tym czasie rozgrzać na patelni oliwę z masłem i smażyć na rumiano z obu stron wytarte z marynaty mięso. Gdy mięso będzie rumiane dodać marynatę, rozrzedzić rosołem w razie potrzeby i dusić na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby, dodać posiekaną kolendrę i podawać z ryżem.