• 1 główka przeciśniętego czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 słoiczki wędzonych papryk chipotle w sosie adobo
  • sok z 3 limonek
  • sok z 1 cytryny
  • 6 udek z kurczaka
  • oliwa
  • masło
  • bulion warzywny lub rosół z kurczaka do rozprowadzenia sosu
  • kolendra do podania

Czosnek podsmażyć krótko na oliwie z masłem, dodać chipotle i sos, dolać 4 szklanki bulionu, sok z limonek i cytryny a następnie krótko dusić. Przełożyć całość do blendera i zmiksować na gładki sos. Tak powstałym sosem natrzeć udka z kurczaka i marynować 6h. Po tym czasie rozgrzać na patelni oliwę z masłem i smażyć na rumiano z obu stron wytarte z marynaty mięso. Gdy mięso będzie rumiane dodać marynatę, rozrzedzić rosołem w razie potrzeby i dusić na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby, dodać posiekaną kolendrę i podawać z ryżem.