Składniki :

  • – 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • – 2 łyżki brązowego cukru
  • – 500 g filetów z piersi kurczaka
  • – 3 łyżki oleju
  • – 2 cebule przekrojone na ćwiartki
  • – 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • – 350 g kiełków fasoli
  • – 3 łyżeczki oleju sezamowego lub zwykłego
  • – 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • – 3 łyżki wody
  • – 450 ml rosołu z kury
  • – odrobinę pora pokrojonego w cienkie paski

Wykonanie :

Cukier wsypać do sosu sojowego, mieszać aż się rozpuści . Kurczaka pokroić w cienkie paski i zalać sosem sojowym z cukrem . Wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki . W nagrzanym woku smażyć mięso przez 3 minuty do uzyskania złotobrązowego koloru . Dodać cebule i czosnek, smażyć dalsze 2 minuty . Następnie dodać kiełki fasoli i gotować kolejne 4-5 minut, a na koniec polać wszystko olejem . Mąkę z wodą rozrobić po czym wlać do woka z rosołem, mieszając, gotować od czasu do czasu mieszając i do momentu zgęstnienia . Przed podaniem posypać posiekanym porem .