Składniki :
- -> 2 podwójne piersi z kurczaka
- -> jogurt naturalny duży
- -> sok z cytryny
- -> łyżeczka kurkumy i płaska łyżeczka kuminu
- Sos curry :
- -> masło
- -> 2 cebule
- -> 5 ząbków czosnku
- -> starty imbir, około łyżeczki
- -> 4 łyżeczki przyprawy curry w proszku
- -> bulion drobiowy ok. 2 szklanki
- -> mąka kukurydziana
- -> pieprz cayenne (sporo, powinno być ostre)
- -> sól, pieprz
Wykonanie :
Mięso pokroić w dużą kostkę, jogurt wymieszać dokładnie z sokiem cytrynowym, kuminem i kurkumą, pieprzem i tak powstałą marynatą zalać mięso i dokładnie całość wymieszać. Odstawić na 20 minut do marynowania. Cebulę pokroić na plasterki na czosnek posiekać na drobniutką kosteczkę. Rozgrzać masło, dodać curry, cebulę i dobrze całość zeszklić cały czas mieszając by przyprawa się nie przypaliła. Dodać czosnek i starty imbir i smażyć aż cebula zbrązowieje. Dodać mąkę kukurydzianą i mieszać. Dolać bulion i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Dodać kurczaka w marynacie, przyprawić cayenne i solą. Gotować całość na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe. Na koniec całość posmakować, ewentualnie przyprawić do smaku. Podawać z ryżem.