Składniki :

  • -> 2 podwójne piersi z kurczaka
  • -> jogurt naturalny duży
  • -> sok z cytryny
  • -> łyżeczka kurkumy i płaska łyżeczka kuminu
  • Sos curry :
  • -> masło
  • -> 2 cebule
  • -> 5 ząbków czosnku
  • -> starty imbir, około łyżeczki
  • -> 4 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • -> bulion drobiowy ok. 2 szklanki
  • -> mąka kukurydziana
  • -> pieprz cayenne (sporo, powinno być ostre)
  • -> sól, pieprz

Wykonanie :

Mięso pokroić w dużą kostkę, jogurt wymieszać dokładnie z sokiem cytrynowym, kuminem i kurkumą, pieprzem i tak powstałą marynatą zalać mięso i dokładnie całość wymieszać. Odstawić na 20 minut do marynowania. Cebulę  pokroić na plasterki na czosnek posiekać na drobniutką kosteczkę. Rozgrzać masło, dodać curry, cebulę i dobrze całość zeszklić cały czas mieszając by przyprawa się nie przypaliła. Dodać czosnek i starty imbir i smażyć aż cebula zbrązowieje. Dodać mąkę kukurydzianą i mieszać. Dolać bulion i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Dodać kurczaka w marynacie, przyprawić cayenne i solą. Gotować całość na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe. Na koniec całość posmakować, ewentualnie przyprawić do smaku. Podawać z ryżem.