Składniki :

  • – 300 g kurczaka w kawałkach
  • – 1 garść mąki kukurydzianej
  • – odrobina soku z cytryny
  • – sos sojowy
  • – olej do smażenia
  • Sos :
  • – 200 ml rosołu z kury
  • – sok z 1 cytryny
  • – 1 łyżka mąki kukurydzianej

Wykonanie :

Kurczaka doprawić sosem sojowym, obsypać mąką i smażyć w oleju. Przygotować sos : rosół podgrzać z sokiem cytrynowym, dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać. Sos powinien zgęstnieć. Wymieszać sos i mięso. Podawać z ryżem.

UWAGA : mąka kukurydziana powinna być zakupiona w sklepie orientalnym. Te ze zwykłych sklepów się nie nadają. Mąka nie powinna być żółta tylko biała i powinna przypominać konsystencją mąkę ziemniaczaną.