Składniki :

  • 1 duży kurczak
  • sól, pieprz, curry, kurkuma, słodka i ostra papryka
  • olej

Farsz :

  • szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego
  • sól, pieprz, kurkuma
  • łyżka masła
  • 1 biała cebula pokrojona w mniejsze kawałki
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 mały pomidor – zmiksowany na pulpę
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina

Wykonanie :

Najpierw należy zacząć od natarcia kurczaka przyprawami i odstawienia do marynowania na 2h. Następnie należy zrobić farsz – ryż smażyć na maśle z dodatkiem przypraw, cebuli, czosnku a następnie po podsmażeniu całości dodać natkę, zmiksowanego pomidora i wino i dusić całość aż nadmiar płynu odparuje. Tak powstałym farszem napełnić kurczaka i ułożyć go w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i piec z pokrywą około 1h w 180*C grzanie góra-dół. Na koniec zdjąć pokrywę i mocno zapiec skórkę na rumiano.