Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia
  • 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, cukier do smaku[ilość wedle uznania, jednak potrawa powinna być zrównoważona smakowo czyli równomiernie słodko-kwaśna], 1 łyżka sosu ostrygowego, 1 łyżka sosu rybnego, 1 płaska łyżeczka sosu/pasty z tamaryndowca
  • olej kokosowy do smażenia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 duża cebula
  • szczypiorek do podania
  • 2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka utartego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek prażonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry

Wykonanie :

Na oleju kokosowym wysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać posiekane papryki słodkie i chili, smażyć chwilę razem uważając by czosnek nie zaczął się przypalać a następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, wszystkie pasty i sosy i dusić często mieszając aż mięso będzie gotowe. Dodać zieleninę, orzeszki, imbir, smażyć chwilę a następnie lekko zagęścić mąką ziemniaczaną. Podawać z ryżem.