Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia
- 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, cukier do smaku[ilość wedle uznania, jednak potrawa powinna być zrównoważona smakowo czyli równomiernie słodko-kwaśna], 1 łyżka sosu ostrygowego, 1 łyżka sosu rybnego, 1 płaska łyżeczka sosu/pasty z tamaryndowca
- olej kokosowy do smażenia
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 duża cebula
- szczypiorek do podania
- 2 papryczki chili
- 1 łyżeczka utartego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżek prażonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
Wykonanie :
Na oleju kokosowym wysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać posiekane papryki słodkie i chili, smażyć chwilę razem uważając by czosnek nie zaczął się przypalać a następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, wszystkie pasty i sosy i dusić często mieszając aż mięso będzie gotowe. Dodać zieleninę, orzeszki, imbir, smażyć chwilę a następnie lekko zagęścić mąką ziemniaczaną. Podawać z ryżem.