Składniki :

  • 4 udka z kurczaka przyprawione solą, pieprzem i tymiankiem

Sos winny :

  • 10 plasterków boczku wędzonego pokrojonego drobno i wysmażonego na chrupko [wytopiony sos zachować do sosu]
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • sól, pieprz, tymianek
  • 1 butelka białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • mąka
  • natka pietruszki
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki

Wykonanie :

Na początku należy zrobić sos : na maśle z oliwą i tłuszczem z boczku usmażyć plasterki cytryny i zdjąć z patelni. Dodać drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i cebulę i usmażyć na rumiano. Następnie dodać całe ząbki czosnku i smażyć chwilę aż zacznie się unosić czosnkowy zapach. Wlać całe wino i rosół, dodać przyprawy i tymianek, usmażone plasterki cytryny, boczek i dusić sos 30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Po tym czasie sprawdzić smak sosu i doprawić wedle gustu. Następnie do sosu dodać udka z kurczaka i dusić w sosie aż będą prawie całkowicie miękkie. Przed końcem wyjąć mięso i obsmażyć na złoto na maśle z oliwą po czym ponownie włożyć do sosu. Dusić jeszcze w sosie 5 minut. Na koniec sos lekko zagęścić mąką i podawać z natką pietruszki i ziemniakami pieczonymi.