Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- płatki chili [ilość wedle uznania ale potrawa oryginalnie jest pikantna]
- orzeszki ziemne [bez soli]
- 2 ząbki czosnku
- 3cm świeżego imbiru
- szczypiorek razem z dymką
- 1 mała cebula
- olej do smażenia
- 2 łyżki mąki kukurydzianej [lub mniej – na wyczucie do zagęszczenia sosu]
Marynata do kurczaka :
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki octu ryżowego
Sos :
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki cukru
- pieprz, sól
- 1 łyżka sosu hoisin
- 1 łyżka octu ryżowego
Wykonanie :
Mięso zamarynować i odstawić do marynowania na kilka godzin lub na całą noc.
Imbir, czosnek posiekać, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka.
Kurczaka usmażyć z chili, przełożyć do miski i wymieszać z mąką [wszystko bez studzenia].
Usmażyć imbir, cebulę, czosnek, paprykę i cukinię do miękkości a następnie wlać wcześniej przygotowany sos.
Zagotować, dodać kurczaka, podlać wodą jeśli to potrzebne, ponownie zagotować, dodać orzeszki i posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, dusić kilka chwil i od razu podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.