Składniki :

  • – 2 piersi z kurczaka
  • – 1 łyżka sosu sojowego
  • – 2 łyżki miodu
  • – 3 ząbki czosnku
  • – 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • – 200 g fasolki szparagowej
  • – 1 czerwona papryka
  • – 200 g pieczarek
  • – sól czosnkowa
  • – 1 łyżeczka bazylii
  • – oliwa z oliwek
  • – olej do smażenia

Wykonanie :

Miód połączyć z sosem sojowym i przeciśniętym czosnkiem. Dodać sok cytrynowy i dokładnie całość wymieszać. Mięso włożyć do marynaty i odstawić na przynajmniej 3h. Fasolę, paprykę i pieczarki pokroić na dość duże kawałki. Smażyć warzywa przez chwilę, następnie podlać 2 łyżkami bulionu i dusić pod przykryciem około 10 minut. Pod koniec duszenia doprawić solą, pieprzem i bazylią. Na drugiej patelni smażyć piersi z kurczaka (po uprzednim wyjęciu z marynaty) na złoto. Przez chwilę je poddusić by nie były w środku surowe. Warzywa wyłożyć na talerz, mięso pokroić na grube plastry i ułożyć na warzywach. Podawać z makaronem sojowym lub ryżowym, albo z ryżem.