Składniki :

  • 2 łyżeczki przyprawy tajskiej
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka zielonego curry
  • olej arachidowy
  • olej kokosowy
  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • 5 przeciśniętych ząbków czosnku
  • 6 posiekanych drobno szalotek
  • 4 łyżki prażonych orzeszków
  • pęczek świeżej kolendry do podania
  • ryż jaśminowy do podania lub makaron ryżowy
  • puszka mleka kokosowego
  • opakowanie małych krewetek
  • 1 pierś z kurczaka

Wykonanie :

Do mąki dodać przyprawę tajską, czosnek, pastę curry, sok z limonki, wszystkie sosy, sól, chili, dokładnie całość rozmieszać na gęstą pulpę, rozmieszać z krewetkami i pokrojonym w kostkę kurczakiem a następnie na rozgrzanym oleju arachidowym i kokosowym z dodatkiem masła całość smażyć cały czas mieszając aż kurczak straci surowość. Następnie dodać szalotki, razem chwilę smażyć a następnie zalać mlekiem kokosowym i zagotować. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby a następnie dodać posiekaną kolendrę. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym posypane orzeszkami.