Składniki :
- 2 łyżeczki przyprawy tajskiej
- 3 łyżki soku z limonki
- 5 łyżek sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka zielonego curry
- olej arachidowy
- olej kokosowy
- 1 szklanka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka płatków chili
- sól, pieprz
- łyżka masła
- 5 przeciśniętych ząbków czosnku
- 6 posiekanych drobno szalotek
- 4 łyżki prażonych orzeszków
- pęczek świeżej kolendry do podania
- ryż jaśminowy do podania lub makaron ryżowy
- puszka mleka kokosowego
- opakowanie małych krewetek
- 1 pierś z kurczaka
Wykonanie :
Do mąki dodać przyprawę tajską, czosnek, pastę curry, sok z limonki, wszystkie sosy, sól, chili, dokładnie całość rozmieszać na gęstą pulpę, rozmieszać z krewetkami i pokrojonym w kostkę kurczakiem a następnie na rozgrzanym oleju arachidowym i kokosowym z dodatkiem masła całość smażyć cały czas mieszając aż kurczak straci surowość. Następnie dodać szalotki, razem chwilę smażyć a następnie zalać mlekiem kokosowym i zagotować. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby a następnie dodać posiekaną kolendrę. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym posypane orzeszkami.