Składniki :

  • 1 duży kurczak
  • szklanka ugotowanego ryżu jaśminowego
  • łyżka masła
  • 3 cebule
  • sól, pieprz, curry, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżki przyprawy zatar
  • 5 łyżek oleju
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • skórka otarta z 2 pomarańczy

Wykonanie :

Z oleju, soli, pieprzu, kurkumy, kolendry, zataru i otartych skórek zrobić pastę. Natrzeć kurczaka powstałą pastą bardzo dokładnie na całej powierzchni. Na maśle z curry wysmażyć cebulę z dodatkiem soli a następnie dodać ugotowany ryż i razem całość smażyć kilka minut. Kurczaka nafaszerować ryżowym farszem a następnie piec na brytfance w 220*C tak długo, aż zacznie się mocno zapiekać. Kurczaka wyjąć, owinąć folią aluminiową i ponownie wstawić do dalszego pieczenia na około 1h. Ponownie wyjąć kurczaka, odwinąć z folii i wstawić do dopieczenia ale zmniejszyć temperaturę do 180*C. Sprawdzić patyczkiem czy kurczak jest przepieczony w najgrubszym miejscu i podawać z sałatkami.