Składniki :

  • 4 udka z kurczaka
  • 4 kolorowe papryki
  • 2 duże pomidory
  • 2 cebule
  • 1 mały koper włoski
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, ziela angielskie, liście laurowe
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie :

Sok cytrynowy zmieszać z przyprawami i natrzeć mocno kurczaki. Obsmażyć na maśle na mocno rumiano z obu stron a następnie zdjąć z tłuszczu. Wrzucić posiekane dowolnie wszystkie warzywa, przyprawić solą i smażyć aż warzywa zmiękną. Podlać winem, dodać zmiksowane na gładko pomidory, ziela i liście, zagotować, dodać kurczaki i dusić całość aż mięso będzie gotowe [podlewać wodą w trakcie duszenia jeżeli płyn zbyt odparuje]. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i zaciągnąć sos [wedle gustu]. Podawać z ziemniakami piure.