Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka

Marynata do kurczaka :

  • 3 łyżki oliwy z czosnkiem i chili
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka przyprawy marokańskiej
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Kuskus :

  • 2 szklanki ugotowanego kuskusu
  • 2 łyżki prażonych orzechów pinii
  • 1 pomidor usmażony na maśle z ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i małą cebulką
  • świeża kolendra

Wykonanie :

Przygotować marynatę mieszając jej wszystkie składniki a następnie pierś z kurczaka po lekkim nacięciu mocno natrzeć powstałą mieszanką. Odstawić na kilka godzin. W tym czasie przygotować kuskus – po ugotowaniu wymieszać i podsmażyć kilka minut z przygotowanym pomidorem z czosnkiem i cebulą a następnie całość wymieszać z posiekaną kolendrą. Mięso mocno obsmażyć na patelni z obu stron a następnie dopiec owinięte w folię aluminiową w piekarniku. Kurczaka można również przygotować na grillu.