Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
Marynata do kurczaka :
- 3 łyżki oliwy z czosnkiem i chili
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka przyprawy marokańskiej
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Kuskus :
- 2 szklanki ugotowanego kuskusu
- 2 łyżki prażonych orzechów pinii
- 1 pomidor usmażony na maśle z ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i małą cebulką
- świeża kolendra
Wykonanie :
Przygotować marynatę mieszając jej wszystkie składniki a następnie pierś z kurczaka po lekkim nacięciu mocno natrzeć powstałą mieszanką. Odstawić na kilka godzin. W tym czasie przygotować kuskus – po ugotowaniu wymieszać i podsmażyć kilka minut z przygotowanym pomidorem z czosnkiem i cebulą a następnie całość wymieszać z posiekaną kolendrą. Mięso mocno obsmażyć na patelni z obu stron a następnie dopiec owinięte w folię aluminiową w piekarniku. Kurczaka można również przygotować na grillu.