Składniki :

  • 3 udka z kurczaka (lub więcej – w zależności od ilości planowanych porcji)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sok i skórka (bez białego albedo) z dwóch cytryn
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki bouquet garni (francuska przyprawa ziołowa do zup i dań), sól, pieprz, szczypta curry
  • szklanka wody do podlewania dania podczas duszenia
  • natka pietruszki
  • łyżeczka oliwy
  • duszony bukiet warzyw do podania lub np marchewka z groszkiem

Wykonanie :

Mięso przyprawić solą, pieprzem, curry, sosem sojowym i natrzeć przeciśniętym czosnkiem. Odstawić na godzinę do lodówki. Mięso obsmażyć na oliwie z obu stron bardzo mocno na ostrym ogniu razem z posiekaną w piórka cebulą a następnie podlać kilkoma łyżkami wody, dodać zioła (suszone i świeże), sok z cytryny i skórkę a następnie dusić całość pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas odwracając mięso i podlewając całość wodą jeśli jest jej zbyt mało. Mięso dusić aż zacznie odchodzić od kości.