Składniki :
- 3 udka z kurczaka (lub więcej – w zależności od ilości planowanych porcji)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- sok i skórka (bez białego albedo) z dwóch cytryn
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki bouquet garni (francuska przyprawa ziołowa do zup i dań), sól, pieprz, szczypta curry
- szklanka wody do podlewania dania podczas duszenia
- natka pietruszki
- łyżeczka oliwy
- duszony bukiet warzyw do podania lub np marchewka z groszkiem
Wykonanie :
Mięso przyprawić solą, pieprzem, curry, sosem sojowym i natrzeć przeciśniętym czosnkiem. Odstawić na godzinę do lodówki. Mięso obsmażyć na oliwie z obu stron bardzo mocno na ostrym ogniu razem z posiekaną w piórka cebulą a następnie podlać kilkoma łyżkami wody, dodać zioła (suszone i świeże), sok z cytryny i skórkę a następnie dusić całość pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas odwracając mięso i podlewając całość wodą jeśli jest jej zbyt mało. Mięso dusić aż zacznie odchodzić od kości.